Gepromoveerd op IKEA

De catalogus 2017 is uit. En wat voor één. Ik heb deze editie vrijblijvend vergeleken met de vorige. Mijn oordeel luidt: retegoed, maar tè gezellig.

Geen idee of er al iemand op het idee is gekomen om te promoveren op de boodschap van de Zweedse multinational, maar ik durf rustig te stellen dat IKEA is gegroeid. Ik heb het niet over de omzet, vorig jaar een slordige 31 miljard euro. Alle lof moet naar de copywriters. Wie zijn die anonieme stylisten? Als je zo hartstochtelijk over lampenkappen, plantenhangers en vloerkleden kunt schrijven, dan ben je echt onderscheidend. En omdat mijn woorden zo tekort schieten neem ik je even mee de catalogus in.

Louterend

Direct al in de inleiding, pagina 3, neemt het concern stelling. ‘Bij IKEA maken we producten voor mensen. Want consumenten zijn bedacht door grote bedrijven’. Getuigt dat niet van lef? Wat een louterend inzicht bovendien. Mensen zijn het ijkpunt. Daar is in alle geledingen van de organisatie diep over nagedacht, maar het moest nog wel op papier. Peter Agnefjäll, CEO van het bedrijf, zal zich die focus op ‘mensen’ nog even eigen moeten maken. Voor zover ik kan nagaan heeft hij – als mens zou ik nu zeggen – nog niet officieel afstand van een uitspraak uit een recent interview: ‘sustainable solutions and by continuously lowering prices to our customers’. (bron)

Verwarde types

Over mensen met verwachtingen is te lezen: ‘Je leven thuis zit ook vol verwachtingen. Die zijn meestal ingewikkeld. En ze maken van jou iemand die je eigenlijk niet wilt zijn. In deze catalogus gaan we de strijd aan met die negatieve verwachtingen. Want we staan aan jouw kant’. Wat een zalige handreiking. Is dit een stille hint van de auteurs voor die groeiende groep verwarde mensen? ‘Het hoeft ook helemaal niet perfect te zijn’, vervolgt IKEA. ‘Je mag gewoon knoeien, en af en toe een elleboog op tafel is ook niet erg’. Weg schuld en schaamte. Hier kunnen dominee en politicus nog wat van leren. Ik zeg amen!

Herinneringen maken

Wat verder opvalt is dat het vorig jaar door IKEA geïntroduceerde concept van ‘samen een herinnering maken’ nu eindelijk wordt uitgewerkt. Want, waar doe je dat precies? De editie van 2017 is daarover glashelder: ‘Herinneringen maak je aan de hier-kan-alles-tafel, terwijl je kookt-als-niemand-kijkt of desnoods als je even weg bent op je eigen balkon. Laat het gebeuren, niets moet alles kan’. Magistraal toch? En zou het maken van die herinnering om wat voor reden dan ook niet lukken, dan kun je dat altijd met je mediator bespreken op zijn turquoise chaise longue van Finnsta. Waarop hij of zij je dan vast zal antwoorden: ‘Maar hebben jullie dan nog niet een Socker plantenkas in huis? Want zo hou je samen contact met de natuur’.

Er is geen ontkomen aan. De IKEA-gids 2017. Verschijnt in een oplage van 213 miljoen exemplaren in 48 landen en in 32 talen.

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door

Joël Batenburg

Journalist en eigenaar input2media.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s