Op weg naar het wonder – Frans Rutten (1934-2019)

Topeconoom Frans Rutten is op 84-jarige leeftijd overleden. De man, CDA-coryfee, was zeventien jaar lang (1973 tot 1990) de hoogste baas op het ministerie van Economische Zaken. Over zijn verdiensten is veel gezegd en geschreven.

Na zijn pensionering werd Rutten fanatiek orthodox katholiek. Er er gebeurde nog iets bijzonders: de geniale rekenmeester en prediker van de vrije markt, ging de terugkeer van Christus op aarde verkondigen. In die boodschap was hij bijzonder stellig. En waarom zouden zijn volgelingen twijfelen? Rutten was vermaard om zijn kennis en speelde een belangrijke rol bij de hervormingen in de Nederlandse economie.

Zieken naar Garbandal

In het Noord-Spaanse bergdorp Garabandal zou volgens professor dr. Rutten een ‘Groot Wonder’ de terugkeer van Jezus aankondigen. Op 11 april 2002 zou het zover zijn. En, voegde hij daaraan toe: ‘Ik ben niet gek geworden.’ Ik heb Rutten destijds gevraagd of ik de reis en dat wonder voor de Nederlandse radio mocht vastleggen. Marcel Haenen van NRC zou een artikel schrijven en de Telegraaf bracht een foto op de voorpagina.

bin.venster.bingarabandal

En zo vertrok Rutten samen met 200, deels zwaar lichamelijk of geestelijk gehandicapte volgelingen naar Garabandal. Een reis vol hoop, verwachting en ongemakken. Van Rotterdam CS vertrokken vier touringcars en een ambulance. Ook gingen artsen en verpleegkundigen mee. In het Belgische Kortrijk kwamen alle touringcars samen en in colonne werd de reis naar Spanje gemaakt. De deelnemers aan de genezingsreis hadden een groot geloof in Rutten. Zijn boodschap had ook honderden Amerikanen, Canadezen, Ieren, Grieken en Filipijnen op de been gebracht. Wie waren die mensen die hoopten te genezen en al hun hoop op Frans Rutten hadden gevestigd? Op weg naar het wonder…. Voor wie mijn podcast nog eens wil beluisteren.

 

prof. dr. F.W. Rutten
Uit NRC 7 mei 2019

 

Gepubliceerd door

Joël Batenburg

Journalist en eigenaar input2media.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s