Ton Herstel 1935-2019

‘Een man met humor, relativeringsvermogen en iemand die heel goed verschillen kon overbruggen. Geen scherpslijper, maar een verbinder’, schrijft Piet van Tellingen, oud-radiomanager van de NCRV op Facebook. Hij is één van de vele oud-collega’s met een warme, persoonlijke reactie op het overlijden van Ton Herstel.

Ton was NCRV-voorzitter tussen 1989 en 1997. Ik ging in 1987 bij die omroep aan de slag en herinner mij hem als joviaal, goedlachs, optimistisch én vooral toegankelijk. De voorzitter ging graag in gesprek met zijn programmamakers. Ton had een mening over de inhoud en de gasten. Ik had de indruk dat hij trots was op wat zijn mensen maakten.

Roerige tijd
Ton Herstel was voorzitter in een buitengewoon roerige tijd. In Berlijn viel de muur. In Hilversum walste RTL het omroepbestel binnen. Theoloog Harry Kuitert was definitief van God los. AVRO, KRO en NCRV sloten een deal en gingen zelfs samenwonen. De deftige, staande klok van de NCRV – een cadeautje van de leden – verhuisde van de villa aan de Schuttersweg naar de nieuwe voorzitterskamer aan de ’s Gravenlandseweg. Bij mijn weten staat dat pronkstuk daar nog steeds te detoneren onder een veel te laag systeemplafond. Ton Herstel had andere zorgen in die tijd. Hoe hou je een hechte, goeie club mensen bijeen? En hoe verkoop ik onze boodschap – welke boodschap? – aan de achterban?

Radio 5
In 1994 mag ik Ton Herstel interviewen, op zijn kamer. Aanleiding is het 70 jarig bestaan van de NCRV. Dat wordt uiterst sober gevierd. Ik (29 jaar) praat met de voorzitter over zijn tijd vóór de NCRV, zijn gereformeerde afkomst, zijn veranderende geloofsbeleving en favoriete programma’s. Dat gesprek, uitgezonden op Radio 5, wordt ingeleid door collega Hennie Burggraaff en laat ik hier graag nog eens horen. Voor de liefhebber én omdat dit interview met Ton Herstel het einde van de verzuiling illustreert. Ton was een kind van zijn tijd en voorzitter van een zuil waar het stormde.

Voor wie die protestantse wereld niet kent. Na een minuut of vijftien wordt het interview onderbroken met zang van Johannes de Heer, een evangelist en NCRV-coryfee uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Ton over De Heer en zijn muziek: ‘Daar krijg ik in sommige gevallen nog koude rillingen van.’

Dit radioprogramma werd uitgezonden op 25 november 1994. Wij zonden die dag live uit vanuit het Omroepmuseum (…)

Gepubliceerd door

Joël Batenburg

Journalist en eigenaar input2media.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s