Hoera, maandag Suikerfeest!

Dacht het niet! Maar het is wél wat drie Remonstrantse dominees willen. ‘Het lijkt ons heel leuk om met z’n allen naar de moskee te gaan tijdens het Suikerfeest. Dan leren we gelijk waar dit feest over gaat’.

Remonstranten, Suikerfeest en Pinksteren. Drie keer Wikipedia en je bent geïnformeerd, daar hoef je echt niet voor naar de moskee. Tweede Pinksterdag inruilen voor het Suikerfeest is een onzalige gedachte, naïef en en een oude discussie. Toen ik 10 jaar geleden bij Schepper & Co werkte, een religieus radio- en tv-programma van de NCRV, werd de uitruil al bediscussieerd.

2x oorlog

Remonstranten weten altijd weer het nieuws te halen. Soms met prachtige campagnes die staan voor liefde, vrijheid en verdraagzaamheid. Maar dominee moet niet doorslaan. Voor je het weet heb je 2x keer jaar oorlog. Eén over het lot van Zwarte Piet en dat van Pinksteren. Belangstelling voor andere religies vind ik een groot goed. Maar volgens mij zijn de Remonstranten de weg kwijt. De dominees weten zelf nauwelijks nog wat ze met Pinksteren te vieren hebben. Er zitten slingers in een oude doos, maar wie was er ook alweer jarig? Pinksteren zou bij uitstek het moment van het jaar kunnen zijn waarop christenen moslims, joden en hindoes uitnodigen. Daar herinnert de oorsprong van Pinksteren aan. Dan wordt herdacht dat de discipelen van Jezus in vreemde talen konden spreken. Een vrolijke boel, men dacht dat ze teveel zoete wijn hadden gedronken. Die vreemde talen klinken ook in onze straten. Vreemde, exotische klanken in kerken, moskeeën en synagogen. Geluid dat mensen in beweging brengt.

Pinksteren
Vreemde talen, exotische klanten. Ook op de deur van Sagrada Familia in Barcelona.


Vervolging

Maar dan wel graag de goeie kant op. Want de timing om Pinksteren aan de kant te zetten is ronduit beroerd. Op dit moment worden christen in het Midden-Oosten massaal vervolgd, lees de column van Carolien Roelants in NRC van 18 april jl.  Denk daar maar eens aan als je dit weekend de keukengigant, meubelboulevard of moskee bezoekt.

Gepubliceerd door

Joël Batenburg

Journalist en eigenaar input2media.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s