Vandaag 100 jaar geleden

Llewelyn Henry Lloyd werd op 4 november 1914, op de kop af 100 jaar geleden, voor vier jaar ingelijfd bij het Reserve Regiment van The Staffordshire Yeomandy. De wereld stond al enkele maanden in brand en de 21-jarige student Farmacie sloot zich aan bij de Britse krijgsmacht. Llewelyn Lloyd was mijn opa.

Llewelyn Henry Lloyd
Llewelyn Henry Lloyd

Heeft de man heldendaden verricht op het slagveld? Ik heb werkelijk geen flauw idee. Ik vond twee weken geleden in een archief in Ierland onverwacht enkele documenten over zijn militaire loopbaan, die welgeteld 1 jaar en 156 dagen heeft geduurd. Dat was mij volstrekt onbekend. Ik was feitelijk op zoek naar aanknopingspunten hoe mijn opa uit Wales mijn oma in Ierland heeft leren kennen, en dan vooral: waar? Ik ben er altijd van uit gegaan dat hij als soldaat naar dat lastige eiland is uitgezonden om opstandige Ieren in toom te houden en vervolgens smoorverliefd werd op oma. De mevrouw van het archief kon mij verzekeren dat zijn Reserve Regiment nooit veel verder is geweest van Staffordshire en omgeving. Verder dan nog belangwekkende feiten? Volgens het medisch dossier was opa kerngezond, hij had goede ogen en een borstomvang van 36 inches. Verder geen medailles of onderscheidingen, daarvoor moet je bij zijn jongere broer zijn: Sir Hugh Pughe Lloyd, een oorlog later.

Gepubliceerd door

Joël Batenburg

Journalist en eigenaar input2media.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s