Etalages in Gouda

We beoordelen oliebollen, politici, haring, tv-commercials en campings in ons land. Maar is er een jury voor etalages? Ik wil namelijk La Deinte uit Gouda nomineren. Het is de lingeriewinkel gelukt om een hele winkelstraat te betoveren. Op andere plekken in de stad is de toestand achter glas veelal om te huilen. Daar kom ik zo op, eerst La Deinte.

IMG_0240.jpeg
Droomland in de binnenstad

Wat we zien aan de Korte Tiendenweg. Een schuddebol, in al z’n eenvoud. Wie is er niet groot mee geworden? Een schuddebol of sneeuwbol, met daarin in miniatuur een dame in lingerie. In droomland sneeuwt het, dus hier ook. De juiste materialen versterken het optische beeld. De etalage roept warme herinneringen op, speelt met illusies en schoonheid. De afwerking is zorgvuldig, exclusief en sluit naadloos aan bij het product.

Uithangbord

La Deinte gebruikt het winkelfront als een niet te missen uithangbord. Ik heb gezien dat mensen afstappen van hun fiets, een foto maken. Wellicht delen met vrienden, kennissen, hun geliefde? La Deinte heeft de hoogste aaibaarheidsfactor van de binnenstad. Het zou mij niets verbazen als je aan de vingers op deze etalage kunt afmeten hoeveel mensen vandaag hebben gekeken. Over deze etalage is nagedacht door professionals die de boodschap én het winkelend publiek serieus nemen. Eigenaar Maria Kolenbrander heeft haar broer André ingeschakeld. Hij en zijn vrouw runnen OptieA, een BrandRetail-bedrijf.

IMG_0188.jpeg
De etalage is werk van OptieA, familie van de eigenaar.

Kijkcijfers

Vroeger was dat tellen van vingers op de ruit een beproefde methode van winkeliers om het kijkcijfer (succes) van hun etalage te kunnen vaststellen. Ik durf hier gerust te stellen dat, behalve in de grote steden, veel winkeliers hun etalages hopeloos veronachtzamen. Geen wonder dat zij het afleggen tegen webshops. En maar klagen. Veel ondernemers nemen niet eens de moeite om hun winkelruiten fatsoenlijk te zemen.

Eentoonigheid

Het is een aloude boodschap die nog steeds van toepassing is: winkels die willen blijven, die moeten veranderen. Of, zoals het tijdschrift De Ingenieur in 1891 schreef: ‘Des menschen geest haakt naar verandering. Het publiek is een aartsvijand van eentoonigheid.’ Ik mag hopen dat La Deinte inspireert, want het kan in mijn stad echt heel veel beter. Kijk en oordeel zelf maar….

IMG_0342.jpeg
Absoluut dieptepunt aan de Lage Gouwe. Waarom zouden we deze makelaar nog serieus nemen?
IMG_0344.jpeg
A-merk Albert Heijn. Dure reclames op tv en hamsteren op de voorpui.
IMG_0358.jpeg
Etos, eveneens A-merk. Met acties voor de etalage… Kruidvat is overigens niet veel beter.
IMG_0345.jpeg
Kappers roepen vooral wat ze kosten. Als je Smile heet kan dat een stuk origineler
IMG_0372.jpeg
De etalage als panopticum, de positie waar de klant alles ziet. Populair en gemeengoed. 
IMG_0373.jpeg
Panopticum II bij Vodafone. PhoneHouse, Telfort en KPN doen hetzelfde. Ook beproefde vormgeving in de parfurmerie.
IMG_0347.jpeg
Panopticum light bij SNS. Hier maakt vitrage een doorstart. De Sansevieria is onderweg.
gevelscherm2.jpg
Niet bijster origineel, maar wel effectief. Vooral populair bij banken en reisbureau’s. Dit is een gevelscherm van InterNarrow
IMG_0348.jpeg
Ach gossie, alweer een makelaar op een doodlopende weg. Let vooral op de verdeling van zijn tekst.
IMG_0371.jpeg
De enige originele makelaar in Gouda. Elke woning is er één om in te lijsten bij Alpha Makelaardij.

 

 

 

Gepubliceerd door

Joël Batenburg

Journalist en eigenaar input2media.com

2 reacties op ‘Etalages in Gouda

  1. Leuk om je observaties te lezen. Ik ben overigens tevreden over makelaars die hun aanbod geordend presenteren, want bij een makelaar kom ik om hun aanbod overzichtelijk te zien en er uit te kiezen. Makelaars hoeven (in mijn ogen) de stad niet “op te leuken”. Wat vindt jij dat een winkelier moet doen ? Zijn produkten presenteren of de straat verlevendigen ? Straatmeubilair kan (en moet in mijn ogen) de straat verlevendigen.

    Like

    1. Dank voor je reactie Lex. Ik ben het met je eens dat makelaars de stad niet hoeven op te leuken, maar van een makelaar mag wel worden verwacht dat het pand niet detoneert door slecht onderhoud. En wat betreft winkeliers. Jij vraagt: moeten zij hun producten of de straat verlevendigen? En-en zou ik zeggen. Je kunt zowel je zaak als winkelgebied laten renderen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s