Journalist: kunt u het kort houden?

Dagen, maandenlang heb je eraan gewerkt. Het persbericht is uit. Media slaan aan op het nieuws en de journalist staat op de stoep. Kunt u het kort houden?

Want wat levert het bliksembezoek je doorgaans op? Frustratie. Je herkent jezelf niet in het verhaal. ‘Mijn woorden zijn verdraaid. Er is in geknipt’. Ik hoor het vaak van directeuren, managers en (matige) woordvoerders.

Hoge druk

Zij zijn steevast de mensen die het woord doen. Mogen doen, zou ik willen zeggen. Want zodra het persbericht uit is – met de komst van een journalist wordt vaak niet eens rekening gehouden – moet ‘intern’ nog even worden bepaald wie het woord zal doen. Jij wel, en je collega dus niet. De druk is hoog! BNR, Nu.nl, het journaal, ze hebben een groot bereik. Wat blijft er over van je quote in de krant of het vakblad?

  • Als een journalist vraagt: kunt u het kort houden, stel dan de vraag hoeveel tijd ‘ie heeft. Wordt het een item van hooguit anderhalve minuut, dan moet je verdomd goed weten wat je wilt gaan zeggen. Geen ruimte dus voor bijzinnen, nuances, kanttekeningen. Je kunt rustig vragen of je het interview (als het om kort nieuws gaat) even droog kunt oefenen.

 

  • Check vooraf wat de journalist exact wil weten. Waarop wordt het accent gelegd, en waarom? Het in de huid kruipen van de journalist – nog voordat de band loopt – kost tijd, maar die betaalt zich uit.

 

  • Nieuws is een product en vertegenwoordigt een waarde. Pak de regie over de inhoud. Een journalist slaat aan op een aspect van jouw nieuws. Nooit op het hele verhaal, laat staan de context.

 

  • Oefen je boodschap. Ga met een paar steekwoorden het gesprek in. En visualiseer bij wijze van spreken de kop van het verhaal.

 

  • Opereer niet als een solist: zo van, dat doe ik even. Je vertegenwoordigt een organisatie. Zo voorkom je dat collega’s straks thuis een hoop hebben uit te leggen. Nieuws is rumour around te brand en kan de trots op de onderneming vergroten.

 

  • Veel CEO’s zullen overigens achteraf nooit toegeven dat wat ze hebben gezegd eigenlijk bagger was. Het is een lonely job aan de top. En dat weten journalisten maar al te goed…

 

  • Houd er rekening mee dat al tijdens het interview de journalist bezig is met het componeren van het eindresultaat. Ze luisteren (hopelijk), maar zijn doorgaans tijdens het gesprek al aan het monteren. Op weg naar de redactie wordt het verhaal gemaakt en dan is er weinig meer aan te doen.

 

Of je dit kunt trainen? Jazeker. Met camera, microfoon, pen en papier. En voor je het weet zit je twee keer per week bij Jinek. Maar of je doet moet willen…

 

Gepubliceerd door

Joël Batenburg

Journalist en eigenaar input2media.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s