Voetbal is oorlog, maar nu even niet. Column Jodan Boys

Voetbal is oorlog, maar nu even niet

Het sneeuwt en alle wedstrijden liggen eruit. Wat doe je dan met je lege, verloren zaterdag? Je duikt in de geschiedenis van de 80-jarige oorlog. Pardon? Ja, zo verloren ben ik als we een zaterdag niet mogen knallen.

Die 80-jarige oorlog dus. Ik kom erop omdat ik al een tijdje op zoek ben naar de herkomst van een woord waar ik jeuk van krijg: RESPECT. Met koeienletters zichtbaar in alle kleedkamers, maar wat is respect precies, waar komt het vandaan, wie heeft het bedacht? Je schijnt het te kunnen geven en ontvangen, maar daar is niet iedereen even bedreven in. Mijn generatie koppelt het begrip aan eerbied, ontzag en maatschappelijke positie. Jongeren verbinden respect aan bewondering en gelijkwaardigheid, daar zingen rappers over. Ik hou het erop dat je rekening houdt met een ander. Wat je geeft krijg je terug. Ben je er nog? Terug naar die 80-jarige oorlog. Toen dook het woord voor het eerst op in onze taal. Best bijzonder, want de strijd Nederland-Spanje was nog maar net begonnen. Een barre tijd, maar bij ons even niet want het sneeuwt.

Voetbal is oorlog, maar nu even niet. Column Jodan Boys
Foto: Niek Sluijter, alias Nicky Sluitertijd vanwege zijn onnavolgbare bewegingen in het elfde van Jodan Boys.

 

 

Gepubliceerd door

Joël Batenburg

Journalist en eigenaar input2media.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s