Inloopochtend voor wethouders met werkdruk

‘Wethouder ben je 24 uur per dag. Het aantal besluiten dat je moet nemen en de implicaties die erbij horen, wordt de laatste tijd alleen maar groter’, aldus wethouder Erwin Jansma (VVD) uit Leusden vanmorgen bij BNR-radio. Jansma luidt de noodklok en hij weet waarover hij het heeft. Jansma is ambtelijk secretaris van de landelijke wethoudersvereniging.

De wethouder krijgt signalen van collega’s dat zij hun optreden in de gemeenteraad ‘ervaren als een tentamen, een soort functionerings-gesprek. Dat geeft spanning en wethouders zijn ook gewoon mensen’.

Tot zover alle begrip voor de lokale volksvertegenwoordigers. Ze hebben ook wel wat te verstouwen, maar daar kiezen ze voor. En dat het Rijk bezuinigt en decentraliseert zorgt voor een verhoogde werkdruk. Precies. Jansma: ‘Wij liggen continue onder een vergrootglas. En dus zeggen wij: laten we daar eens met elkaar over klankborden’.

wethouders

Vanaf die laatste quote nam ik de secretaris niet meer helemaal serieus. Meneer Jansma toch, klankborden is een veel te zwakke maatregel voor zo’n majeur, landelijk probleem. Zullen we dit samen oplossen, nog voor het einde van dit zomerreces? Gepiep van bestuurders kunnen we juist in deze tijd missen. Ook u kunt zich inschrijven. Want erover praten helpt. En dan gaan we daarna gewoon weer keihard aan het werk!

ps. In de eerste editie van dit blog heb ik abusievelijk de naam van de wethouder verkeerd geschreven. Dat was niet te wijten aan werkdruk. Ik heb meneer Jansma per mail mijn excuses aangeboden.

Gepubliceerd door

Joël Batenburg

Journalist en eigenaar input2media.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s